Szarlotka z połówkami jabłek
Niezwykle szybkie i pyszne ciasto. Hit tej jesieni:))
Składniki (blaszka 26x35):
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
1 mały cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajo,
250 g masła
3 łyżki jogurtu naturalnego (w oryginalnym przepisie serek homogenizowany)
Z powyższych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki.
W tym czasie obrać jabłka, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
Połowę ciasta wyłożyć do blachy, następnie ułożyć połówki jabłek (gniazdami do dołu). Posypać cynamonem.
Rozwałkować drugą połowę ciasta i wyłożyć na jabłka.
Piec 40-50 minut w temp. 170C.
polewa:
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki cukry pudru
Zrobić z tego gładki lukier i wylać na gorące upieczone ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz