Chleb gryczany z ziarnami

Domowy chlebek bez glutenu, z dużą ilością ziaren.



Składniki (keksówka):
- 400 g kaszy gryczanej niepalonej (takiej: https://sklepagnex.pl/pl/p/Kasza-gryczana-niepalona-1-kg/1453)
- 100 g słonecznika łuskanego
- 70 g pestek z dyni
- 80 g siemienia lnianego (ziarno)
- 10 g soli
- 200 ml zimnej wody.

Pieczenie chlebka rozkłamy na dwa dni:
- pierszy dzień (ja robię to po południu): płuczemy kaszę na sitku, wsypujemy do miski i zalewamy wodą. Woda ma zakrywać kaszę.
- drugi dzień: Rano odcedzam wodę z kaszy na sitku, wlewam 200 ml wody i blenduję. Odstawiam na 8-10 godzin. Po południu wsypuję do kaszy ziarna i sól. Przekładam do blaszki i do piekarnika. Piekę w temp 180 C przez godzinę. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika, wykładam na deskę i studzę.



 ja używam takiej kaszy

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tort na 30 rocznicę ślubu

Ciasto egipskie

Masa zasmażkowa