Tort bez mąki i cukru

Tym razem ciasto tortowe z wiśniami bez glutenu i białego cukru.


Biszkopt
- 4 jaja
- 100 g ksylitolu
- 2 płaskie łyżki mąki kokosowej
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1/3 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki octu
Z podanych składników upiec biszkopt. Należy upiec 3 lub 4 takie biszkopty.

Wiśnie:
- opakowanie wiśni mrożonych
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
- 2 łyżki ksylitolu
Wiśnie z ksylitolem zagotować i rozpuścić w nich żelatynę. Mąkę rozrobić w małej ilości wody, dodać do wiśni, zagotować. Wystudzić.

 Krem:
- 1 litr śmietany 30%
- 3 łyżki ksylitolu (lub mniej)
- 2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Śmietanę ubić z ksylitolem, dodać śmietanę.

Biszkopty nasączać (woda+sok z cytryny+ksylitol, można dodać alkohol) przekładać wiśniami i kremem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tort na 30 rocznicę ślubu

Ciasto egipskie

Masa zasmażkowa